Woningen bevatten tegenwoordig steeds meer elektrische installaties. Dat aantal zal de komende jaren verder toenemen, wanneer huishoudens massaal overstappen op een elektrische warmtepomp, een omvormer voor de zonnepanelen op het dak van hun woning, een laadpaal voor de elektrische auto, enzovoorts. Het gebruik van deze elektrische installaties biedt ten opzichte van bijvoorbeeld een CV-ketel op gas belangrijke voordelen. Het is veel duurzamer! Ook het vervangen van bestaande elektrische installaties kan bijdragen aan een duurzame levensstijl. Een elektricien in Rotterdam vertelt je er in dit artikel meer over.  

Verbruik minder energie met nieuwe installaties 

Nieuwe elektrische apparatuur beschikt vaak over een groener energielabel, dan de apparatuur die je vijf tot tien jaar geleden kocht. De afgelopen jaren hebben elektrische apparaten zich op hoog tempo verbeterd. Door voor een relatief groen elektrisch apparaat te kiezen verbruik je veel minder stroom. Een verlaging van het energieverbruik leidt er hierbij toe dat je de investering in deze nieuwe apparaten al snel terugverdiend hebt. Het maakt het des te interessanter zo’n investering te overwegen. 

Stap over op slimme LED verlichting in huis 

Niet alleen verbruiken nieuwe elektrische installaties over het algemeen minder stroom dan de installaties die je enkele jaren terug aansloot; ook kun je tegenwoordig kiezen voor slimme apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan slimme verlichting. Deze lampen verbind je met een app op je telefoon en kunnen vanuit die app geautomatiseerd in- en uitgeschakeld worden. Dat is wenselijk wanneer je op vakantie bent of bijvoorbeeld een avond gaat stappen. Het automatisch inschakelen van de verlichting geeft inbrekers het idee, dat je thuis aanwezig bent. De verlichting hoeft echter niet de hele tijd aan te blijven staan op een vakantiedag; dit automatiseer je op basis van een moment in tijd of bijvoorbeeld een aangesloten lichtsensor. 

Nigel Koreman

Learn More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *