Bouwen aan een duurzaam leven kent verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan huishoudens die hun bestaande ruiten vervangen voor isolatieglas met een lage Ug-waarde. Op deze manier wordt het energieverbruik sterk teruggedrongen. Kijk echter niet alleen naar mogelijkheden om minder energie te verbruiken; ook het verbruik van water zou moeten worden beperkt als je een duurzaam leven nastreeft. Een loodgieter in Leiden vertelt je in dit artikel meer over de mogelijkheden die je op dit vlak hebt. Aan welke van deze opties heb je zelf al eens gedacht? 

Hergebruik het regenwater wat je buiten opvangt 

Een eenvoudig te implementeren verbetering in huis is het gebruik van een regenton in de tuin. Vang het regenwater gedurende het jaar op, om dit te gebruiken voor het besproeien van de planten en je gazon in de zomerperiode. Het water is niet alleen te gebruiken voor de tuin; je kunt het water in huis laten zuiveren. Gebruik het vervolgens om het toilet mee door te spoelen, mee te douchen, enzovoorts. Een loodgieter kan je helpen de hiervoor benodigde systemen in huis te installeren. 

Verminder het verbruik van water in huis 

Niet alleen het hergebruiken van regenwater is een manier om slim om te gaan met je waterverbruik. Er zijn nog meer mogelijkheden om je verbruik van schoon drinkwater te beperken. 

  • Maak gebruik van een waterbesparende douchekop. Het comfort wat een dergelijke douchekop je biedt is nauwelijks minder dan je gewend bent van je huidige douchekop; het waterverbruik ligt echter een stuk lager. 
  • Zorg voor een zandloper in de badkamer, zodat je gezinsleden geconfronteerd worden met de tijd die zij onder de douche staan.  
  • Implementeer een systeem in huis waarmee je afvalwater, bijvoorbeeld het water wat via de gootsteen wegstroomt, een tweede leven kunt geven. 

Nigel Koreman

Learn More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *