Klussen dat doen we bijna allemaal wel eens. Voor sommige mensen is klussen letterlijk gewoonweg een Ikea boekenkast in elkaar zetten, terwijl anderen pas klussen als er een nieuwe keuken geïnstalleerd moet worden. Wat de opdracht ook mag zijn, klussen is voor iedereen een opgave.

Maar is klussen moeilijk, dat is toch wel de vraag die de meeste beginners zich zullen afvragen. In dit korte artikel gaan we op deze vraag proberen een antwoord te geven.

De hamvraag

Het is natuurlijk ten eerste belangrijk te stellen dat de moeilijkheidsgraad van het klussen afhankelijk is, ten minste in het eerste geval, van de opdracht zelf. Een Ikea boekenkast is gewoonweg veel gemakkelijker in elkaar te zetten dan een gehele keuken omdat er mooie instructies bij zitten en er veel minder handeling zijn.

Daarnaast hangt veel af van de ervaring die je hebt. Heb je al eens wat lopen klussen met een Ikea kastje, dan heb je natuurlijk een klein beetje ervaring met de basisgereedschappen. Ben je daarentegen een ervaren klusser dan weet je natuurlijk veel beter hoe je bepaalde dingen moet hanteren en wat de snelste en beste manier is om iets te monteren. Ervaring is dus zeer belangrijk.

Het ligt aan gereedschap

Dat gezegd te hebben is het hanteren van de basis gereedschappen natuurlijk niet moeilijk. Een hamer, schroevendraaier en ook liniaal kan natuurlijk ieder persoon wel bedienen, omdat ze vrij intuïtief zijn. Het gebruik van zwaarder gereedschap, zoals bijvoorbeeld een boor of een elektrische zaag is een stuk moeilijker en vraagt om enige kennis en handigheid.

Ten slotte hangt je vaardigheid van klussen ook een beetje af van inzicht. Dit is natuurlijk moeilijk te peilen in een artikel. Over het algemeen kunnen we stellen dat als je een beetje organisatorisch en ruimtelijk inzicht hebt je waarschijnlijk wel redelijk kan klussen. 

Nigel Koreman

Learn More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *