Voor alle woningen geldt dat ze vandaag de dag in het merendeel van de gevallen zo optimaal mogelijk worden geïsoleerd. Door het isoleren van onze huizen is het dan ook zo dat we twee vliegen in één klap slaan. Om te beginnen zorgen we er op deze manier namelijk voor dat de impact van de klimaatverandering kan worden ingeperkt. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk natuurlijk ook zo dat mensen op deze manier een bepaalde financiële meerwaarde weten te creëren. Dit gezegd hebbende staan we er vaak niet bij stil dat niet elke vorm van isoleren niet schadelijk is voor ons milieu. Door te kiezen voor milieuvriendelijk isoleren sla je dan ook twee vliegen in één klap.

Waarom milieuvriendelijk isoleren?

Eén van de redenen waarom we er tegenwoordig massaal voor kiezen om onze huizen te gaan isoleren is natuurlijk omdat we ons milieu daarmee een hart onder de riem steken. Dit gezegd hebbende is het evenwel zo dat we in het merendeel van de gevallen niet stil blijken te staan bij de mogelijks negatieve impact waar het isoleren over beschikt. Is die er dan? Zeker en vast. 

Van tal van verschillende soorten isolatiematerialen is bekend dat de manier waarop ze worden geproduceerd op z’n minst schadelijk kan zijn voor ons milieu. Omwille van deze reden wordt er door bedrijven vandaag de dag steeds vaker de focus gelegd op het aanbieden van mogelijkheden op het gebied van milieuvriendelijk isoleren. Op deze manier kan de woning nog steeds prima worden geïsoleerd, maar dan wel met optimale aandacht voor de impact op ons milieu. 

Welke isolatiematerialen kan je hiervoor gebruiken?

Wil jij ook graag milieuvriendelijk isoleren? Dat is zeker mogelijk. Tegenwoordig kan er zelfs worden vastgesteld dat je op dit vlak een keuze kan maken tussen verschillende soorten isolatiematerialen waar gebruik van kan worden gemaakt. Het gaat hierbij dan meer concreet om mogelijkheden zoals bijvoorbeeld papiervlokken, maar wat verder ook te denken van ecologische houtwol isolatie of milieuvriendelijke kurk? Deze materialen kunnen in de praktijk stuk voor stuk het overwegen waard zijn. Let wel goed op de kostprijs van deze verschillende soorten materialen. Deze kan flink verschillen waardoor je hier zeker rekening mee moet houden bij het opstellen van je budget. 

Met welke kosten moet je rekening houden?

Het hoeft natuurlijk helemaal niet gezegd te worden dat er aan milieuvriendelijk isoleren ook bepaalde, niet onaanzienlijke kosten verbonden kunnen zijn. Dit gezegd hebbende heb je een vrij groot gedeelte van deze kosten eigenlijk (gelukkig) zelf in de hand. Dit is bijvoorbeeld het gevolg van het feit dat je zelf kan bepalen van welk soort isolatiemateriaal je gebruik gaat maken. Onderling is er tussen de verschillende soorten materialen sprake van aanzienlijke verschillen in prijs waardoor je op deze manier dus best een aantrekkelijke besparing kan realiseren. Dat is echter niet alles.

Wil je graag niet alleen in één ruimte, maar wel verspreid over je volledige woning gebruikmaken van milieuvriendelijke isolatiematerialen? In dat geval is het altijd een goed idee om alle ruimtes in één keer te laten behandelen. Op deze manier kan je vaak een kwantumkorting in de wacht slepen die het totale kostenplaatje toch meer dan behoorlijk kan drukken. Dat is uiteraard alleen maar interessant.

Nigel Koreman

Learn More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *