Op vakantie gaan is een heerlijke manier om te ontspannen en even te ontsnappen aan de dagelijkse routine. Maar voordat je vertrekt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis netjes en schoon achterblijft. Hieronder vind je een lijst van schoonmaakklusjes die je het beste kunt doen voordat je op vakantie gaat. 

#1 Start met het schoonmaken van je keuken

De keuken is een van de belangrijkste plekken in huis die je moet schoonmaken voordat je op vakantie gaat. Wist je dat een vieze spons bijvoorbeeld 400x zoveel bacteriën bevat als een toiletbril? En dat de meeste insecten in huis via de gootsteen naar binnen komen? Zorg er daarom voor dat je alle vuile vaat wegwerkt, de gootsteen leegmaakt en de afwasmachine leegt. Maak ook het aanrecht schoon en haal alle etensresten weg. Verwijder alle bederfelijke producten uit de koelkast. Gooi ze weg of geef voedsel wat nog goed is af aan familie en vrienden. Maak vervolgens de koelkast schoon en laat de deur openstaan om schimmelvorming te voorkomen.

#2 Maak de badkamer schoon

Net als de keuken, is de badkamer ook een belangrijke plek om schoon te maken voordat je op vakantie gaat. Maak het toilet, de wastafel, de badkuip en de douche grondig schoon. Verwijder alle gebruikte handdoeken en was ze voordat je vertrekt. Maak de vloer droog en laat de ventilator aan om vocht en schimmelvorming te voorkomen.

#3 Stofzuig en dweil de vloeren

Stofzuig en dweil alle vloeren in huis voordat je vertrekt. Verwijder alle vuil, stof en kruimels en zorg ervoor dat de vloer helemaal schoon is. Dit is vooral belangrijk als je huisdieren hebt, omdat hun haar en huidschilfers zich gemakkelijk op de vloer kunnen ophopen.

#4 Maak de slaapkamer schoon

Verwijder al het gebruikte beddengoed en was ze voordat je vertrekt. Maak het bed opnieuw op met schone lakens en kussenslopen. Nadat je thuiskomt van vakantie, kan je zo weer in een fris bed slapen. Maak ook de vloer en de nachtkastjes schoon en verwijder al het stof.

#5 Leeg alle prullenbakken

Leeg alle prullenbakken in huis voordat je vertrekt. Dit voorkomt onaangename geurtjes en insecten in huis. Vergeet ook niet om de prullenbakken in de badkamer en keuken te checken.

#6 Zet de verwarming of airconditioning uit

Als je voor langere tijd weggaat, is het belangrijk om de verwarming of airconditioning uit te zetten om energie te besparen. Zet de thermostaat op een laag niveau om ervoor te zorgen dat de temperatuur in huis niet te laag wordt en er geen vorstschade ontstaat.

#7 Controleer alle verlichting en apparaten

Voordat je vertrekt, is het ook belangrijk om te controleren of alle verlichting en apparaten zijn uitgeschakeld. Dit voorkomt niet alleen onnodig energieverbruik, maar het vermindert ook het risico op brand of andere ongelukken. Trek alle stekkers uit het stopcontact om energie te besparen en het risico op kortsluiting te verminderen.

#8 Verwijder afval uit de tuin

Als je een tuin hebt, zorg er dan voor dat je alle afval, bladeren en takken opruimt voordat je vertrekt. Dit voorkomt niet alleen overlast voor de buren, maar het vermindert ook het risico op brand en ongelukken.

#9 Controleer de ramen en deuren

Controleer of alle ramen en deuren in huis goed gesloten zijn voordat je vertrekt. Dit voorkomt niet alleen ongewenste gasten, maar ook dat er tocht in huis komt. En vergeet voordat je vertrekt niet om je huis op slot te doen. Als je de mogelijkheid hebt, vraag dan een vriend, familielid of buurman om regelmatig een oogje in het zeil te houden tijdens je afwezigheid. Dit vermindert niet alleen het risico op inbraak, maar het biedt ook gemoedsrust.

Vertrek jij binnenkort naar een boutique hotel in Corfu of kies je voor een kleinschalig hotel op het Griekse eiland Rhodos? Met deze 10 schoonmaaktips ga je met een zorgeloos gevoel op vakantie en kom je na je vakantie weer terug in een schoon en opgeruimd huis! 

Nigel Koreman

Learn More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *