Door de stijgende gasprijzen gaan veel mensen op zoek naar alternatieven om het huis te verwarmen. Elektrische kachels zijn natuurlijk een mooie oplossing in combinatie met zonnepanelen. Een mooie investering kan ook een airco verwarming zijn. In de zomer kunnen deze airco’s natuurlijk ook verkoelen. Hierdoor heb je altijd een aangename temperatuur in huis. Verwarmen met een airco is goedkoper dan een verwarming met gas. Het rendement zit met een airco op 400% terwijl een cv ketel op zo’n 96% zit. 

Bereken hoeveel vermogen je nodig hebt

De airco is in elk seizoen goede aanwinst. De split airco is bij particuliere woningen de meest geïnstalleerde airco. Wanneer je gaat kijken naar airco systemen is het handig om van te voren de inhoud van de ruimtes te berekenen die je wilt verwarmen. Er moet voldoende vermogen zijn om de ruimtes daadwerkelijk te verwarmen of te verkoelen. Houd ook rekening met ramen en de stand van de zon op de ruimte. Hierdoor kan het zijn dat je toch een airco moet hebben met wat meer vermogen.

Energieverbruik van de airco

Let goed op het energieverbruik van de airco. Er zijn momenteel zoveel airco’s te krijgen, waarbij de energielabels flink uiteenlopen. Je wilt natuurlijk geen airco die veel energie slurpt. Kies tenminste voor een energielabel A of A+. 

Let op het geluid van de airco

Wat je misschien vergeet is dat airco’s behoorlijk wat lawaai kunnen maken. Daar zit je niet op te wachten als je lekker wilt gaan slapen. Wanneer je een airco koopt die behoorlijk veel lawaai maakt krijg je later wel spijt.

Onderhoud en filtersystemen

Een airco moet net als een cv ketel onderhoud hebben. Wanneer dit niet gedaan wordt kunnen er vieze luchtjes ontstaan. De meeste installateurs bieden ook onderhoudspakketten aan. Heb je last van allergieën of aandoeningen aan de luchtwegen? Dan kun je ook kiezen voor een luchtreiniging optie. Je kunt bijvoorbeeld een pollenfilter in de airco zetten. Deze filters moeten ook onderhouden worden. Als het filter vervuild is zal deze niet meer goed werken. 

Bediening van de airco

Tegenwoordig heb je ook verschillende soorten bedieningen. Meestal krijg je er een afstandsbediening bij om de airco aan te sturen. Je hebt nu steeds meer airco’s die werken met een bediening op je smartphone. Bedenk van te voren de extra opties die jij handig vindt.

Nigel Koreman

Learn More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *