Er zijn nog steeds mensen die overwegen om een tuinhuis te kopen. Alleen heb je dan niet de open en ongebreidelde tuinervaring als je daarin zit. Een overkapping past veel beter als je van je eigen tuin en van de buitenlucht wilt genieten. Zonder door de regen weggejaagd te worden. Bij een overkapping beleef je de ruimtelijkheid veel beter. Zelfs als je een overkapping aan huis plaatst. Dan nog zijn er drie zijden waar je van je tuin kunt genieten. En er komt nog een leuke extra bij. Want zo vergroot je natuurlijk ook de leefruimte van je huis. Dit is dan de enige ‘kamer’ met bijna rondom tuinzicht en de enige kamer waar je heerlijk in de vrije lucht kunt recreëren. Extra woonruimte voor de prijs van een overkapping is goed besteed geld.

Zeg het met hout

De bouwstijl van je huis zou uitgangspunt moeten zijn voor de looks van de overkapping aan huis. Alleen al omdat die overkapping er een visueel geheel mee gaat vormen. In feite gaat het namelijk om een aan- of uitbouw. Heb je een chaletachtig huis of een landelijke woning? Een huis waarin hout zichtbaar verwerkt is? Dan kan een houten overkapping mooi gaan uitvallen. Het meest gebruikte hout is dan douglas. Mocht zo’n dak van douglas op jouw locatie een beetje somber overkomen als je eronder zit, dan kun je een lichtstraat in je kap laten aanleggen. Zo komt er ook meer licht je woonkamer binnen. 

Een overkapping aan huis van aluminium en glas

Heb je een modern huis, dan zijn de opties aluminium en glas fraai. Je krijgt dan een structuur van aluminium dat opgevuld wordt met veiligheidsglas. Of vaker met polycarbonaat of de melkwitte variant daarvan. In elk geval heb je zo ook op donkere dagen voldoende daglicht terwijl er geen regendruppel doorheen kan. Ben je erg kritisch op licht, dan is een lamellen overkapping aan huis een goed idee. Je kunt dan de lamellen kantelen en zo steeds de zon blijven vangen. Of ze dichtdraaien als moeder natuur met zware wolken komt aandrijven.

Een overkapping aan huis als serre

Je kunt ook besluiten om je overkapping meer naar een serre te laten neigen. Dan wordt het een ruimte die je nog veel intensiever kunt gebruiken. Je zet dan onder het dak van de overkapping de wanden dicht met bijvoorbeeld glazen schuifwanden. Een deel kun je ook aftimmeren met tuinplanken zoals douglas. Bouw je zo je overkapping dicht, dan ben je tegelijk bezig met isolatie. Want als de nu dichte overkapping gekoppeld is aan de tuindeuren van je woonkamer, dan heb je je woonkamer ook weer voor een deeltje geïsoleerd.

Lekker buiten binnen zitten

Een dichte overkapping aan huis leidt dus idealiter naar een extra woonruimte. Je wandelt vanuit je huis naar een soort van tuinkamer en blijft bij die overstap lekker droog. Ineens is er dan een zuchtje wind, de voelbare zon op je armen en lekkere frisse lucht als je een glazen schuifdeur of de lamellen open hebt staan. De wanden van de overkapping kun je ook dichten met polycarbonaat wanden, met louvre zijpanelen of met een combi van glas en aluminium.

Nigel Koreman

Learn More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *