Er zijn veel verschillende soorten schroeven verkrijgbaar. Elke geschikt voor een andere ondergrond, materiaal of klus. Er is zelfs zoveel keuze dat het niet zo gek is dat je niet zo goed meer zou weten wanneer je welke schroef moet gebruiken. We gaan je uitleggen wanneer je gebruikt maakt van gipsplaatschroeven. 

Wat zijn gipsplaatschroeven precies? 

Gipsplaatschroeven zijn speciale roestvaste schroeven. Ze lijken erg op spaanplaatschroeven, alleen hebben ze een fijnere en een dubbele schroefdraad. Ook hebben ze een kruiskop en dienen ze aangedraaid te worden met een PH schroefbit of schroevendraaier in de juiste maat.  

Ze zijn voorzien van een scherpe en harde punt. Zo zijn de gipsplaatschroeven zelf borend en hoeft er dus niet voorgeboord worden bij gebruik. Dit scheelt weer voor werk. Ze zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar, zowel met een fijne als grove schroefdraad. 

Toepassingen gipsplaatschroeven

Zoals de naam al doet vermoeden, worden gipsplaatschroeven gebruikt bij het monteren van gipsplaten. Ze zijn roestvast en dat betekent dat er bij het afwerken met stuc geen lelijke vlekken zullen ontstaan. 

Als je de gipsplaten bevestigd op een houten ondergrond zul je een gipsplaatschroef met een grove schroefdraad het beste kunnen gebruiken. Bij een metalen ondergrond kun je beter kiezen voor een fijne schroefdraad. Door de juiste schroef te kiezen zal het monteren een stuk makkelijker gaan en ben je verzekerd dat het goed vastzit. 

De gipsplaatschroef heeft een verzonken kop, waardoor ze altijd iets zullen verzinken in de gipsplaat. Zo kun je het netjes afwerken met plamuur en zul je na montage niet meer zien waar de schroeven zitten. Zo krijg je een echt mooie strak oppervlakte. 

Tips voor gebruik

Het kan makkelijk gebeuren dat een schroef te ver doordraait. Dit kun je voorkomen door het gebruik van een schroefbit wat speciaal gemaakt is voor gipsplaten. Door het gebruik van zo’n schroefbit ben je ervan verzekerd dat alle schroeven even diep geschroefd worden. Zorg wel dat je de boormachine ook goed afstelt op een hoog toerental. 

Als je een grote klus hebt en veel gipsplaten moet bevestigen zijn er ook gipsplaatschroeven op band. Deze kun je bevestigen met een speciale bandschroefmachine. De schroeven op band kun je in de machine doen waardoor je ze een stuk sneller kunt bevestigen. Zo’n bandschroefmachine kun je vaak huren bij de betere bouwmarkt of een servicecentrum. 

Als je stevige constructies gaat bevestigen aan de gipsplaat, dan is het aan te raden om gipsplaatpluggen te gebruiken. Deze vormen dan een stevigere basis voor de schroeven. 

Tip: Fastarshop.nl

Nigel Koreman

Learn More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *